Wachtwoorden

Het blijft een last voor het internet. Wie veilig wil internetten doet er goed aan sterke wachtwoorden te gebruiken en nooit hetzelfde wachtwoord meer dan eens te gebruiken. Dit maakt het bijna onmogelijk om je wachtwoorden zomaar te onthouden.

Zelf gebruik ik een wachtwoordmanager, maar voor veel websites – die minder belangrijk voor me zijn – gebruik ik gewoon een trucje. Een simpel trucje dat me een sterk en uniek wachtwoord geeft.

Ik zal het uitleggen.

Dit wachtwoord bestaat uit 2 gedeeltes. Een basisgedeelte dat sterk is en aan de meeste website eisen voldoet en een tweede gedeelte dat variabel is waardoor iedere website een ander wachtwoord heeft.

Het basisgedeelte

Bwgi450vC

Dat lijkt een rij willekeurige tekens toch? Het is het zeker niet. Dit is een rij tekens die is opgemaakt uit telkens de eerste letter (op het jaartal na) van de volgende zin:

Boeddha werd geboren in 450 voor Christus.

Bwgi450vC dus, ineens een stuk beter te onthouden. Verander deze zin in ééntje die voor jou toepasselijk is en je hebt een goed basisgedeelte.

Hou je van katten? Heb je er drie?

Mijn 3 lieve katten heten Minoes, Vlek en Zwart

M3lkhMVZ

Naast dat het voor jou goed te onthouden is moet het basisgedeelte ook voldoen aan de wachtwoordeisen die soms door websites geëist worden. Let er dus op dat je het volgende al integreert in je basis:

De oplettende lezer ziet dat er nog iets mist, een vreemd teken. Klopt, die gebruik ik als koppeling tussen de basis en het tweede gedeelte. Bijvoorbeeld een underscore: Bwgi450vC_

Het unieke gedeelte

Het tweede gedeelte moet zorgen dat het wachtwoord uniek is en wordt afhankelijk van de website die we bezoeken.

Ieder zijn eigen trucje, maar je kan het adres van de website afkorten op de lettergrepen:

blendle.com wordt bdc

google.nl wordt ggn

volkskrant.nl wordt vkn

Een andere werkwijze is ook prima natuurlijk. Zoals gewoon de eerste 4 tekens, blen, goog en volk. Ieder zijn eigen manier, differentiatie is heel goed als het over wachtwoorden gaat.

De combinatie

De koppeling van de basis met het unieke gedeelte gebeurd met één of meerdere vreemde tekens. Zo voldoe je aan de eerder genoemde wachtwoordeisen.

blendle.com wordt Bwgi450vC_bdc

google.nl wordt Bwgi450vC_ggn

volkskrant.nl wordt Bwgi450vC_vkn

En dat is het. Zo heb je een sterk wachtwoord, wisselend per website, en prima te onthouden zonder wachtwoordmanagers.

Simpel.